torsdag 24 mars 2011

Sagan om Ringen - Härskarringen - första inlägget



Jag läser trilogin om Härskarringen, av JJR Tolkien.

Boken har hittills handlat om hoben Bilbo Bagger. Som alla hober bodde han i landet Fylke. Men Bilbo reste mycket och var med om många äventyr. Under en av hans resor så "vinner" han en ring från en varelse som kallas Gollum. Egentligen så vinner han den inte utan tar ringen från Gollum.
Bilbo tar med sig ringen tillbaka till Fylke, där han bor i ett hus tillsammans med sin brorson Frodo Bagger.
När Bilbo fyller 111 år bestämmer ha sig för att göra en sista resa. Han lämnar sitt hus och nästan alla sina ägodelar till Frodo. Trollkaren Gandalf  Grå säger åt Bilbo att han även måsta lämna ringen till Frodo, vilken han gör men inte helt frivilligt.

Ringen är ingen vanlig ring utan är Den Enda, ringen som kan härska över alla, Herrskarringen.
För länge sedan så skapades flera alv-ringar. Många av dom hade magi i sig. 20 av ringarna som skapades var extra kraft fulla.

Tre ringar för älvakungarnas makt högt upp i det blå,
Sju för dvärgarnas furstar i salarna av sten,
Nio för de dödliga, som köttets väg skall gå,
En för Mörkrets herre i ondskans dunkla sken,
I Mordorlandets hisnande gruva
     En ring att sämja dem,
     En ring att främja dem, 
     En ring att djupt i mörkrets
     Vida riken tämja dem –
I Mordors land, där skuggorna ruva


När Frodo fick reda på vad som kunde hända om ringen kom i fel händer ville han inte behålla den. Men han kunde inte heller ge ifrån sig den. Gandalf sa till honom att ända sättet att eliminera risken att världen skulle gå under, var att förstöra ringen. Detta kunde endast göras i Mordor, Saoruon land. Dit kunde inte Frodo ta sig, trodde han, och beslutade då att istället ta med sig ringen till Vattnadal, där det alver.

Frodo och hans närmaste vänner Merry och Pippin samt hans trädgårdsmästare Sam begav sig då mot Vattnadal.
På vägen dit träffade dom olika personer, som den konstiga Tom Bobandill och hans käresta Hjortrongull, Värdshusvärden Barliman Smörblomma, några hemska svarta ryttare och några till. I Bri, där Barliman hade sitt värdshus, träffade hoberna Vildstige. 'Han var en människa som tycktes veta ganska mycket om hoberna, deras uppdrag och ringen. Han följde med dom på sin vandring mot Vattnadal.

Tillslut kommer dom äntligen fram till Vattnadal, där dom välkomnas av Gandalf och Bilbo.
Frodo blev väldigt glad över att få träffa sin Farbror igen. För han trodde att han aldrig skulle få se honom mer när Bilbo lämnade Fylke för sin sista resa.

Jag tycker boken verkar jättebra!! :P
Den är väldigt spännande, och ibland kan det vara svårt att sluta läsa.  
 

/ElLi

Inga kommentarer: